Tuesday, September 28, 2010

MINGGU 9: JURNAL REFLEKSI

Assalamualaikum.

Salam ukhwah, salam sejahtera buat semua. Bertemu lagi di ruangan penulisan jurnal. Pada kali ini, seperti biasa pasti ada perkara yang menarik perhatian dan meninggalkan memori. Jika sebelumnya telah diketahui berkenaan dengan Menora, pada pembentangan seterusnya ingin pula diketahui berkenaan Mak yong.
Pada minggu ke-9 ini, kuliah mengandungi 3 slot iaitu persembahan oleh staf pemuzik UPSI, slot ucapan Dekan Fakulti Muzik dan Seni Persembahan, Prof Madya Dr. Hassan, dan slot pembentangan oleh pelajar. Kuliah dimulai dengan persembahan demo alat muzik tradisional seperti rebab, serunai, gong, gendang anak, gendang ibu dan sebagainya. Ia dipersembahkan dengan begitu menarik sekali dan mencuri perhatian setiap pelajar. Demo itu diiringi dengan penerangan serba sedikit berkenaan dengan alat muzik oleh Prof Hassan. Hal ini telah menambahkan lagi pengetahuan sedia ada saya.
Setelah selesai demo tersebut, pelajar yang membuat pembentangan mengambil tempat. Tajuk pada minggu ini iaitu dramatari Mak Yong. Namun, sebelum pmbentangan dimulakan, para pelajar diajar dengan tarian menghadap rebab. ianya sangat menarik dan sangat seronok untuk mengikuti gerak tari yang didemokan. Diperlihatkan bahawa gerak tarian ini memerlukan kesabaran, ketelitian serta kelembutan dalam menghayati seterusnya menzahirkannya dengan sangat unik sekali. Selain itu dapat dilihat ia juga memperlihatkan unsur-unsur islam dengan penggunaan simbol huruf Islam.
Seterusnya pembentangan bermula. Awalnya, kami dibentangkan dengan sejarah Mak Yong yang mana kewujudannya dikatakan bukan perkara yang disengajakan. Ia merupakan nazar ke atas kesihatan anaknya yang semakin pulih. Seterusnya, kami diterangkan bahawa persembahan Mak Yong mempunyai 3 tujuan iaitu hiburan, perubatan serta sembah guru. Kebiasaanya tema persembahan adalah berkisarkan kepada percintaan dalam kalangan keluarga diraja. Antara watak utama iaitu peran, dayang, dan lain-lain.
Dari sudut kostum persembahan, pemain makyong memakai baju yang diperbuat daripada kain satin, kain sampin labuh, tali pinggang. di bahagian dada, bajunya dihiasi dengan sibar layang iaitu hiasan manik-manik halus. Pemain Mak Yong juga memakai perhiasan mahkota di kepalanya.
Alat muzik yang digunakan dalam persembahan Mak Yong iaitu rebab tiga tali, sepasang gendang, dan tetawak, serunai, kesi, canang.
Pembentangan kali ini adalah menarik. Namun, tidak berapa jelas kaedah penyampaian yang digunakan. Pada pembentangan seterusnya diharapkan sesi pembentangan lebih menarik. Pastinya lebih penumpuan akan diberikan sepanjang 2 jam sesi kuliah berlangsung.
wassalam.0 comments:

Post a Comment

 

BLOG PELAJAR KUMP A

BLOG PELAJAR KUMP B

BLOG PELAJAR KUMP C

smp2252nurulliyana Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template