Tuesday, October 5, 2010

MINGGU 10: JURNAL REFLEKSI

Assalamualaikum.

Alhamdulillah, masih lagi berkesempatan untuk membuat refleksi bagi kuliah-kuliah yang dihadiri. Seperti biasa, telah banyak genre Muzik Tradisional yang telah diketahui hasil daripada kuliah dan juga pembentangan kumpulan. Pada pembentangan yang lepas, tajuk Makyong menjadi pilihan dan ianya sangat menarik. Pada kali ini diharapkan pembentangan kumpulan akan lebih memberi input bermakna.

Pada sesi pembentangan pada minggu 10 ini, kami dibentangkan dengan tajuk yang sangat menarik dan merupakan pengetahuan baru bagi saya. Hal ini kerana, tajuk ini berkaitan dengan warisan kesultanan Melayu di Malaysia. Uniknya ia kerana hanya dimainkan di istana sahaja dan di kalangan orang tertentu serta ia dilindungi dengan pelbagai pantang larang. Tajuk pembentangan ini iaitu nobat. Selain itu, pembentangan kedua pula juga merupakan input baru iaitu Orkestra Cina Moden.

Nobat adalah sejenis muzik istana yang popular di Perak, Selangor, Kedah dan Terengganu. Persembahan Nobat ini hanya boleh dimainkan pada waktu tertentu. Menurut para pembentang, tidak ada bukti kukuh mengenai sejarah kedatangan Nobat ke Malaysia. Namun, yang pastinya ia bermula dari Kesultanan Melayu Melaka. Masyhur dan pentingnya Nobat ini kerana apabila sultan yang ditabalkan tidak mempunyai daulat jika pertabalannya tidak diiringi dengan bunyian Nobat.

Di Malaysia, hanya ada 1 sahaja balai nobat iaitu di Alor Star Kedah. Ia dibina oleh Sultan yang ke-19 dan seringkali diubah oleh sultan seterusnya. Antara alat muzik yang digunakan di dalam persembahan nobat adalah serunai, gendang ibu dan anak, nafiri, gong. Setiap alatan ini dianggap sangat suci. Ini diperlihatkan apabila alatan ini hendak dibawa turun ke Balai Besr, tidak boleh sesiapa melintas hadapannya. Setiap alatan ini dibalutkan dengan kain kuning melambangkan identiti sultan. Antara lagu nobat iaitu Raja Burung dan Belayar.

Serba sedikit daripada hasil pembentangan, nobat negeri Perak hanya dimainkan oleh orang Kalur. Orang Kalur ini juga dikenali sebagai orang muntah lembu. Ia berasal daripada lelaki yang bernama Bat atau Betala. Dahulunya kawasan bilik nobat dipagarkan dengan bulu ayam dan sesiapa yang menceroboh akan dihukum. Antara alat muziknya iaitu gendang nobat, nafiri, serunai, gendang nanghara, gendang penangkah. Dalam Nobat Perak, ia dimainkan bagi beberapa tujuan seperti hal peribadi sultan, istiadat pertabalan, istiadat menjunjung duli, keberangkatan sultan, mengiringi jenazah, menyambut hari raya dan sebagainya.

Nobat negeri Kedah, terdapat penambahan alat iaitu gong. ia dimainkan pada setiap hari dengan tujuan seperti dimainkan setiap kali sebelum masuk solat, setiap hari jumaat, istiadat pertabalan dan atas tujuan lain seperti Nobat di Perak.

Di Selangor pula, sama sahaja alatan yang digunakan seperti Nobat di Perak. Nobat Terengganu pula berasal dari riau semasa pemerintahan Sultan Ahmad. Antara alat muzik yang digunakan seperti kopak-kopak, serunai, nafiri, gendang nobat, gendang negara. Terdapat tiga lagu utama yang dimainkan, antaranya lagu Iskandar Syah.

Terdapat pantang larang di dalam muzik Nobat ini iaitu alatan muzik tidak boleh dipersendakan dan kedudukannya tidak boleh diubah. Antaranya lagi, tidak dibenarkan melihat bawah permukaan gendang nahara kerana dipercayai ia diperbuat daripada kulit perempuan mengandung.

Nobat ini sangat istimewa kerana hanya golongan istana yang memainkannya. Yang pastinya orang kebanyakan atau rakyat biasa tidak boleh menyentuh alat muzik itu, apatah lagi memainkannya.
Pembentangan kedua pula iaitu berkenaan Orkestra Cina Moden. Hasil pembentangan dimulai dengan sejarah Orkestra Moden ini. Kini, Orkestra Moden ini antaranya telah mula mendapat tempat dalam industri Muzik Malaysia apabila sudah mula mengadakan hubungan dengan kebudayaan Malaysia. Orkestra ini sangat menarik kerana alatannya sendiri bentuk fizikalnya menarik dn menonjolkan ciri-ciri kecinaan. Apa yang menjadi keistimewannya adalah betapa pihak orkestra cina Moden ini ingin terus memartabatkan muziknya. Walaupun Orkestra ini tidak mendapa sebarang tajaan, namun ia masih mapu bergerak hasil inisiatif pihak Orkestra Cina Moden terbabit. Power point pembentang sangat menarik dan ditambah dengan rakaman alat muzik itu dimainkan oleh pakar atau guru di pusat Orkestra terbabit.
Kesimpulannya, pembentangan pada minggu ke10 ini sememangnya menarik dan memberi pengetahuan baru. Terima kasih kepada rakan-rakan pembentang. Diharapkan kuliah seterusnya akan terus memberi hasil kerja yang menarik.
0 comments:

Post a Comment

 

BLOG PELAJAR KUMP A

BLOG PELAJAR KUMP B

BLOG PELAJAR KUMP C

smp2252nurulliyana Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template