Tuesday, August 31, 2010

MINGGU 7: JURNAL REFLEKSI

Assalamualaikum..


Salam Ramadhan...Salam aidilfitri yang bakal menjelang. Ingin juga saya ucapkan Salam Merdeka kepada semua rakyat Malaysia dan tahniah atas kemerdekaan yang ke-53. Semoga Malaysia terus aman dan makmur.
Minggu 7 ini sememangnya minggu yang sangat sibuk dalam membuat persediaan pembentangan serta menyiapkan tugasan yang diberikan. Namun, alhamdulillah di akhir kelas, segalanya berjalan dengan lancar. Kepada rakan-rakan kuda kepang, tahniah kepada semua. Semoga pengalaman kita di dalam kelas pengayaan diri Muzik Tradisional ini akan memberi seribu makna kepada kita semua. Insyaallah.
Pada minggu 6, saya telah pun mengetahui berkenaan Makyong dan Kompang. Pembelajaran pada hari tu sangat menarik. Tambahan lagi di akhir kelas, saya dan rakan-rakan diberi peluang untuk bermain kompang. Sejujurnya itu adalah kali pertama saya bermain kompang itu dan mengetahui pengetahuan berkenaan kompang. Terima kasih kepada pensyarah, En Amran kerana memberi peluang dan pengalaman sebegini kepada saya. Diharapkan pada minggu-minggu seterusnya, pembelajaran akan lebih menarik dan memberi pengalaman baru.


Pada minggu 7, 25 0gos 2010, diadakan pembentangan pertama bagi kumpulan hari Rabu. Dan saya adalah ahli di dalam kumpulan kedua iaitu Kuda Kepang yang membuat pembentangan. Pembentangan pertama iaitu berkisar kepada tajuk Keroncong. Pembentangan itu sangat menarik kerana pengisian pengetahuan yang sangat terperinci terutamanya dari aspek instrumen yang digunakan. Penerngan oleh setiap ahli kumpulan keroncong itu juga sangat baik dan boleh difahami penyampaiannya. Tahniah kepada kumpulan Keroncong.Semasa pembentangan kumpulan keroncong itu, awalnya kami didedahkan dengan istilah keroncong yang sangat pelbagai, kemudiannya sejarah keroncong. Ia dikatakan dibawa oleh orang Portugis ke Asia Tenggara. Masyarakat ketika itu menyesuaikan permainan alat muzik barat itu ke dalam muzik masyarakat mereka. Akhirnya telah menghasilkan muzik keroncong. Seterusnya penerangan secara terperinci berkenaan cuk, cak. Begitu juga diadakan demo supaya pelajar lain dapat memahami dengan mudah dan jelas.
Sedikit berkenaan pembentangan kuda kepang, ia berkisarkan mengenai sejarah permainan kuda kepang, alat muzik yang digunakan, muzik yang digunakan, kostum penari kuda kepang, pantang larang yang terdapat di dalam kuda kepang, serta hasil kajian lapangan.Diharapkan En Amran berpuas hati dengan hasil pembentangan kami. Ibarat, kami budak baru belajar, kalau salah tolong tunjukkan. Diharapkan pembentangan pada minggu 8 mengupas intipati yang lebih menarik dan memberikan pengetahuan baru kepada saya. Bagi mereka yang akan membentang seterusnya, gud luck diucapkan.


0 comments:

Post a Comment

 

BLOG PELAJAR KUMP A

BLOG PELAJAR KUMP B

BLOG PELAJAR KUMP C

smp2252nurulliyana Copyright © 2009 WoodMag is Designed by Ipietoon for Free Blogger Template